Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Utställning: Myter och verkligheter – en lesbisk odyssé

2019-09-21 12:00 - 2019-11-24 16:00 CEST

Gratis

Måleri, skulptur och film.

Utställningen är en del i projektet ”Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé”, som drivs av föreningen Lesbisk makt. Projektet gör historisk research, har ett kringresande lesbiskt museum och ett konstnärligt mentorsprogram för unga i de fem norra länen. Projektets främsta mål är att stärka hbtq-personers rättigheter och att demokratisera institutionernas historieskrivning. Verken är skapade av deltagarna i mentorsprogrammets första omgång, samt deras mentorer. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden, Postkodlotteriets kulturstiftelse och Region Västerbotten.

Konstnärerna ger följande beskrivning och kommentar till sin utställning: ”Sverige, Sápmi, vår sida Dalälven. Skogar, fjäll och älvar. Städer, gårdar, stigar och motorvägar. Två fjällmissionärer med dragspel på ryggen cyklar genom landskapet så att kjolarna fladdrar, ser på varandra i samförstånd. En 60-åring annonserar i lokalbladet efter någon mer som hen själv. Svettiga kroppar trycks mot varandra på ett pumpande dansgolv. En ogift folkskollärarinna tittar ut genom köksfönstret och tänker att hon inte är så ensam som alla tror. Två tanter i hemstickat, hand i hand vid bibliotekets regnbågshylla. Ett gäng trans-kids som åkt 7 mil för att besöka det lesbiska museet. Ett videosamtal där ingen vill lägga på, vill fortsätta prata om konsten, ångesten och kärleken. Vi är lesbiska och queera i norr. Spåren av oss må vara utsuddade, svårtydda och nedtystade, men vi har alltid funnits här och kommer alltid att finnas. Genom konsten ger vi vår bild av verkligheten”.

I utställningen medverkar följande konstnärer: Ylva Långdahl, Vinje Tornberg, Sara Lindquist, Sami Viitala, Sanna Wiggefors, Rasmus Raphaëlle Östebro, Rönn-Lisa Zakrisson, Rasmus Gabrielsson, Johanna Sandström, Jennifer Jakobsson, Hannes Olofsson, Elin Rytiniemi, Eila Wall Boholm, Christina Kjellsson, Cajsa Färlin, Beatrice Lindholm, Anna Linder.

Arrangör

Myter och Verkligheter – En Lesbisk Odyssé
Webbplats:
https://www.facebook.com/lesbiskodysse/

Plats

Örnsköldsviks museum & konsthall
Läroverksgatan 1
Örnsköldsvik, 891 33
+ Google Map
Webbplats:
www.ornskoldsvik.se/museum